Kakelugnen förr och nu

kakelugn

I många äldre hus och lägenheter hittar man idag kakelugnar. De flesta reagerar med nostalgi och tycker kakelugnen är fin och lite romantiskt. Det är relativt trendigt även i dag att bygga kakelugnar men helst ska de se lite gammaldags ut. För att se exempel på moderna och snygga kakelugnar finns det många inspirerande tidningar att titta i.

Kakelugnens historia

Det går att spåra kakelugnar ända tillbaka till 1400-talet. På den tiden importerades kakelformar från Tyskland och sedan tillverkades svenska kakelugnar. Ofta var de dekorerade med motiv ur bibeln. Kaklet var brunt eller grönt eftersom det var lättast att tillverka. Dessa tidiga kakelugnar var i en enkel konstruktion.

Det dröjde ända in på senare hälften av 1700-talet innan kakelugnen utvecklades. Orsaken var till stor del att det var ont om bränsle i Sverige. Det ledde till att man behövde komma på ett mer energisnålt sätt att elda. Carl Johan Cronstedt och Fabian Wrede hade fått i uppdrag av staten att komma på något nytt. De lyckades modernisera kakelugnen så att värmen stannade kvar mycket längre. Vad de uppfann var rökkanaler inuti kakelugnen. Nu blev den mycket effektivare på att hålla värmen än en öppen spis. Dessförinnan var det inte stor skillnad. Faktum är att detta bidrog till att modernisera hur man byggde bostäder. Tidigare var man rädd för att släppa ut värmen ur huset i onödan, genom stora fönster. Nu kunde man bygga stora glasfönster och ändå behölls värmen.

Efter detta blev kakelugnen en statuspryl som alla ville ha. Den var viktig för att hålla värmen men de mer förmögna kunde kosta på sig att pynta kakelugnen. Kakelugnsmakarnas bransch växte stort och så småningom skapades även fabriker. Det blev så viktigt med kakelugnen att den kunde styra över inredningen i rummet.

Kakelugnen fortsatte att vara en viktig inredningsdetalj ända fram till början av 1900-talet. Sedan konkurrerades de ut av elektriciteten som successivt kopplades in i allt fler bostäder. I dag är kakelugnen fortfarande en mycket fin och trevlig inredningsdetalj och även om den inte längre behövs för att hålla värmen har den ännu en viss status.