Granitkeramik – granit eller keramik?

Granitkeramik

Granitkeramik är perfekt för dig som letar efter ett exklusivt material till ett överkomligt pris. Granitkeramik är den svenska beteckningen på torrpressade plattor med mycket goda hållfasthetsegenskaper. Vattenabsorptionen är mycket låg, ofta cirka en procent. Namnet är missvisande eftersom det inte har någonting med naturens granit att göra. Istället används speciella porslinsleror. Den moderna tekniken gör det möjligt att producera granitkeramik på några timmar. Naturen behöver ett par tusen år för att göra detsamma.
 

Användningsområden – från stort till smått

Granitkeramik kan tillverkas i format med ett kantmått på över en meter. Därför passar det exempelvis till bänkskivor eller på installationsgolv. Måttnoggrannheten för porslinsplattor är mycket god, vilket innebär att fogarna i ett golv kan göras relativt smala och man kan i de flesta fall beställa måttjusterade plattor. Granitkeramik tillverkas både med och utan glasyr. Alla med samma lyxiga känsla.

Stor tålighet

Granitkeramik tål kraftig nötning. Därför passar det utmärkt i de flesta offentliga sammanhang. Du har säkert vandrat på ett granitkeramikgolv när du besökt en flygterminal eller ett köpcentrum. Granitkeramik kan till och med läggas utomhus och dessutom förses med en halkdämpande ytstruktur, för säkerhets skull. Väljer du granitkeramik får du ett material som inte bara andas god smak utan också varar länge.

Lättstädat och hygieniskt

Få tycker städning är kul. Därför är det både hemma och i offentliga miljöer viktigt med lättstädade material. Då är granitkeramik ett utmärkt val. Det är den låga vattenabsorptionen som är hemligheten och som gör att höga krav på såväl hygien som estetik kan uppfyllas.

Att hantera granitkeramik

Det finns en del saker att ta hänsyn till när man ska lägga plattor av granitkeramik. För den ovana är nog det säkraste tipset att välja en hantverkare med erfarenhet av vilken fäst- och fogmassa som ska användas vid hantering av granitkeramik och som har alla de rätta verktygen, som diamantborr och såg med diamantklinga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>