Nya bostäder i Göteborg

Produktionen av nya bostadsrätter i Göteborg är fortsatt hög och ser inte ut att mattas av. Bostadsbristen i landet gör att byggandet av lägenheter är en nödvändighet.

I Göteborg finns ett stort antal byggbolag som sköter försäljning av lägenheter. Vad gäller bostadsrätter i Göteborg finns till exempel Egnahemsbolaget, ett av de äldsta bolagen, som funnits i staden sedan år 1933, då under namnet Småstugebyrån. Målet då var att alla familjer skulle ha råd med ett eget hem – därför sattes maxpriset för en lägenhet med tre rum och kök till 70 kronor i månaden.
Egnahemsbolaget ingår numera i kommunägda Framtidenkoncernen och strävar fortfarande efter att göra bostadsrätter i Göteborg billiga och tillgängliga för alla.

Även Riksbyggen, som är Sveriges största fastighetsförvaltare av bostadsrätter, finns också representerat i Göteborg. Riksbyggen är en kooperativ förening, vilket i korta drag innebär att medlemmarna fattar beslut som rör företagets investeringar. All vinst går också tillbaka till medlemmarna.

Ett särskiljande byggbolag är Derome, som specialiserat sig på nyckelhålsmärkta och energismarta trähus. De är framför allt aktiva i Mälardalen, Malmö och på Västkusten och beskriver sin verksamhet som flexibel, kostnadseffektiv och miljövänlig. I Göteborg bygger man just nu bostadsrätter i bland annat Kvillebäcken, Mölndal, Sisjön och Angered. Ledordet är ”nyckelfärdiga hus”, det vill säga allt ska vara färdigt när köparen flyttar in.

Att köpa en bostadsrätt är allt som oftast en trygg investering, särskilt i en sådan progressiv och framåtskridande stad som Göteborg. Flera stadsdelar står under kraftig tillväxt och utveckling, till exempel Hisingen, där flera byggbolag just nu arbetar med nybyggnationer.